Korff's - Koninklijke Cacao- en Chocoladefabrieken

Korff's - Koninklijke Cacao- en Chocoladefabrieken
Product Code: special
Availability: In Stock
Price: 39.00€
Ex Tax: 39.00€
Qty:     - OR -   Add to Wish List
Add to Compare

Korff's - Koninklijke Cacao- en Chocoladefabrieken

Bewijs van een aandeel groot 800 gulden

Specimen

Amsterdam 1975

Description (wiki):

F. Korff & Co was een Amsterdamse cacao- en chocoladefabriek, gesticht door specerijenhandelaar Frederik Korff (1791 – 1888).

Korff begon in 1811 een winkel met een "Zeeuwse chocolaad"-fabriek in de Amsterdamse Leidsekruisstraat. Later verplaatste hij zijn werkzaamheden naar het Amstelveld, waar hij zijn fabriek "De Bijenkorf" noemde. Tot 1871 maakte hij gebruik van de windmolen "De Goede Verwachting", oorspronkelijk mosterdmolen "De Zeeuw", aan de Spaarndammerdijk. In deze molen werd al vanaf 1790, door onder andere Mooseker en van Cleef, cacao gemalen en chocolade gemaakt.

In 1880 werd "De Goede Verwachting" afgebroken en werd aan de Spaarndammerstraat, even buiten de Willemspoort de "Stoom Chocolade Fabriek de Bijenkorf" onder de naam "F. Korff & Co." gebouwd. Korff profiteerde van de opening in 1876 van het Noordzeekanaal, waardoor de toevoer van cacaobonen naar Amsterdam explosief steeg. In 1905 werd een tweede fabriek in Wenen geopend. De cacao- en chocoladefabriek maakte vooral halffabricaten en was de fabrikant van de chocoladedrank Fosco.

Later verhuisde het bedrijf naar de Mr. Treublaan. Hier werd in de kleinste polder van Nederland (5500 m²) de nieuwe vestiging gebouwd.

Korff kon zoals vele andere Nederlandse cacao- en chocoladefabrieken zijn zelfstandigheid niet behouden en kwam uiteindelijk in Amerikaanse handen. Het werd in 1978 eigendom van "General Cocoa Company Holland", dat op zijn beurt in 1986 werd overgenomen door het Amerikaanse Cargill.

In 1981 werd de fabriek gesloopt en verdween de merknaam uit beeld, maar deze verscheen later als product van Wilhelm Reuss. De verpakking vermeldt: "Premium Dutch Cocoa Powder" en "Original Holländisches Kakaopulver in besonders hochwertiger Qualität". Voorts vermeldt de verpakking: "Packed and distributed by: Wilhelm Reuss GmbH & Co KG Bremen". Het ziet er dus naar uit dat Reuss de merknaam heeft overgenomen. Waar de cacao fysiek wordt gemaakt blijft onduidelijk, temeer omdat de verpakking ook vermeldt: "Gefabriceerd door v/h Korff's Koninklijke Cacao en Chocolade Fabrieken NV - Amsterdam Holland.[1]

Powered By OpenCart
Special Stocks © 2021